不吐不快管理方式大家評評理

不吐不快管理方式大家評評理[复制链接]

himkentim 发表于 2015-10-26 18:15:14 [显示全部楼层] 回帖奖励 |倒序浏览 |阅读模式 回复:  8 浏览:  1562

马上注册,结交更多好友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?加入我们

x
事源在FB某一買賣積木區
版規列明,禁止賣廣告
但有某D會員就去到售賣該產品既商鋪,之後影曬相
有曬鋪名/鋪號,價錢。
有會員就作出提醒有版規列明唔可以賣廣告,提醒DEL POST
之後惹來管理員攻擊就話你係管理員?又話無問題
會員只是善意提醒建議清楚列明賣廣告定義,
一來對其他商鋪公平,而版規列明唔可以賣廣告
(當然無清楚點列明為賣廣告)話對方只係報料

問題就黎了,版規列明唔可以賣廣告
但係就容許會員所謂既報料(公開有曬鋪名/鋪號/價錢)
點先肯定對方無收受利益賣廣告?
既然無法得知但版規又列明唔可以賣廣告
點解雙重標準執法呢?又話唔想一刀切
咁點定義係賣廣告?
咁呢條版規又應唔應該仲存在/要更清楚列明呢?
還是管理員選擇性執法?

最後有其他會員就作出質問,該名建議既會員就向其他會員解釋只係想版規切實執行/清楚界定
而該區管理員就即以一個攪亂份子名稱套在該會員身上
並警告再引起紛爭就踢出區,會員解釋自己既用意就話人地係搞事者恐嚇踢出區
莫須有?
呢種行為大家接受嗎?
大家又會否懷疑是否某些會員同管理員打龍通?只可以表面話報料實際賣廣告但就打壓其他唔比人報?呢點好可疑
舉個例同樣UWANTS亦有禁止賣廣告帖
有會員善意建議提醒及檢舉有問題?
執唔執法由管理員決定但會員儘自己責任提醒姐
結果比管理員大石壓落黎話佢係搞事警告再搞就踢佢

大家覺得係唔係選擇性執法?管理有問題?
随便起个名 发表于 2015-10-26 20:47:10 显示全部楼层
没怎么看懂诶……而且怎么赶脚好多火星文……
a3378abc 发表于 2015-10-26 21:05:27 显示全部楼层
点解特登要讲白话?
用词太深奥了,偶尔出现的英文还把我打个猝手不及
押尾桑 发表于 2015-10-27 00:15:43 显示全部楼层
看了下能看出来不是说我们这里的管理 恩 没事了
Lance 发表于 2015-10-27 16:32:32 显示全部楼层
看到 “事源在FB”我就放心了。。。。不过lz能不能讲普通话 这个看起来真的有点费劲,,,,,,
MacedonkingP 发表于 2015-10-28 04:46:40 显示全部楼层
台灣知講白話的唔多哦
阿什莉的蓝伯爵 发表于 2015-10-28 22:26:43 显示全部楼层
表示能看得懂但是繁体实在不是常用字看起来太费劲了都懒得了
这种时候只好召唤小a了~~
andy200999 发表于 2015-10-31 15:19:26 显示全部楼层
阿什莉的蓝伯爵 发表于 2015-10-28 22:26
表示能看得懂但是繁体实在不是常用字看起来太费劲了都懒得了
这种时候只好召唤小a了~~

字太多了不想看
海未空 发表于 2018-1-10 10:52:25 显示全部楼层
不习惯行文规则